Autoilu

Vammaisen henkilön ajokortin hankkimisessa huomioidaan turvallisuuteen liittyviä erityiskysymyksiä. Ajo-oikeuden hakeminen käynnistyy yhteistyössä lääkärin tai sosiaaliviranomaisen kanssa.

Vammaiselle henkilölle auto on usein välttämätön liikkumisen apuväline. Autoon joudutaan usein tekemään ajamista helpottavia apuvälineitä.

Autoa hankkiessaan vammainen henkilö saa autoveron palautuksen sekä vapautuksen vuosittaisesta ajoneuvoverosta. Lisäksi tukea voi hakea omalta kotikunnaltaan. Autoilun apuvälineisiin on myös mahdollista saada tukea.


Pysäköintilupa

Poliisi voi myöntää tieliikennelain 28 § mukaan vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Vammaisen pysäköintiluvalla saa vammainen henkilö tai häntä kuljettava pysäköidä luvassa mainitun ajoneuvon alueelle, missä pysäköinti on kielletty (pysäköinti kielletty- tai pysäköintikieltoaluemerkit). Tieliikennelaki koskee vain yleisiä alueita. Yksityisiä alueita, kuten piha-alueita, kauppakeskuksia, lentokenttiä tms. ei tämä oikeus koske. Näiden alueiden omia sääntöjä on noudatettava.


Vammaisen pysäköintiluvalla saa ajoneuvon pysäköidä vammaisille autoilijoille tarkoitetuille autopaikoille, maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta, pysäköinti kielletty -alueelle sekä mahdollista pysäköintipaikan aikarajoitusta pidemmäksi ajaksi. Nämä oikeudet koskevat siis yleisiä alueita, eivät yksityisiä.


Mikäli pysäköinnistä on ilmeistä haittaa, ajoneuvo on siirrettävä poliisin kehotuksesta tämän osoittamaan sopivampaan paikkaan. Pelastusteille ei saa pysäköidä.


Esteetön pysäköintipaikka ja levähdyspaikat

Kuvassa liikuntaesteiselle soveltuva parkkipaikka
Esteettömän pysäköintipaikan tulee olla leveydeltään 3600 mm ja pituudeltaan 5000 mm. Pituudeltaan 8500 mm pitkiä pysäköintipaikkoja tarvitaan erikoisajoneuvoille, mm. takseille, joissa on hissi takana. Pysäköintipaikat merkitään kansainvälisellä ISA-pyörätuolitunnuksella paikan pohjaan maalattuna sekä kiinteillä pystytolpilla. Esteetön pysäköintipaikka on normaalia leveämpi, koska pyörätuolin on mahduttava auton viereen.


Kuvassa rakennuksen sisäänkäynti jonka vieressä liikuntaesteiselle tarkoitettu autopaikka
Esteettömän pysäköintipaikan tulee sijaita mahdollisimman lähellä sisäänkäyntiä ja reitin sisäänkäynnille tulee olla esteetön ja korkeista kynnyksistä vapaa.


Kuvassa näkyy auton ratti ja kuljettajan kädet ja taustalla automaattisesti avautuva autotallin ovi
Autotallin ulko-oveen voidaan asentaa kaukosäätimellä toimiva automaattinen oven avauslaite, jolloin ovi voidaan avata autosta käsin.


Kuva levähdyspaikan rakennuksesta Kuvassa levähdyspaikan sisäänkäynti
Myös levähdyspaikat on rakennettava esteettömiksi. Levähdyspaikan tiloihin täytyy olla esteetön kulkuyhteys sekä sisäänkäyntien täytyy olla esteettömiä. Kuvassa ovet ovat tarpeeksi leveät ja kevyesti avattavat. Kynnykset ovat kokonaan poissa tai enintään 20 mm korkeita.


Huoltamolla

Kuvassa auto saapuu huoltamolle


Kuvassa huoltamon ikkuna johon on selkeästi merkattu huoltamon puhelinnumero, jonne voi soittaa ja pyytää apua esimerkiksi tankkauksessa.
Eräillä huoltamoilla on esillä kyseisen huoltamon puhelinnumero, johon soittamalla vammainen henkilö saa palvelua autosta nousematta. Puhelinnumeroon olisi hyvä kirjoittaa myös suuntanumero niitä varten, jotka ovat matkustaneet pitkän matkan eivätkä tiedä paikkakunnan suuntanumeroa. Numerot täytyy kirjoittaa tarpeeksi isoiksi, että ne näkyisivät myös mittareille asti. Kyltti on hyvä merkitä pyörätuolitunnuksella, näin se erottuu selkeästi mainoksista.


Kuvassa autoilija soittaa huoltamon siisään apua pyytääkseen


Kuvassa huoltamon henkilökuntaan kuuluva mies tankkaa autoa


Kuvassa huoltamon henkilökuntaan kuuluva mies ottaa vastaan maksua tankkauksesta autossa istuvalta asiakkaalta
Palvelua vammaisille henkilöille tarjoavissa huoltamoissa myös maksutapahtuma voidaan suorittaa autosta nousematta.


Henkilöauton käytöstä

Kuva matalalattiaisesta henkilöautosta, jonne pyörätuolia käyttävä henkilö voi luiskaa pitkin kelata sisälle

Matalalattiaiseen henkilöautoon voivat matkustajat mennä sisään avattavan luiskan kautta. Leveät pariovet helpottavat sisäänpääsyä. Luiska on varustettu leveillä ja turvallisilla liukuestetarroilla. Tällainen auto tarvitsee paljon tavallista isomman pysäköintipaikan.


Kuvassa pyörätuolia käyttävä mieshenkilö kelaamassa sisälle autoon


Kuvassa lähikuva autoon luiskaa pitkin kelaavasta henkilöstä

Pyörätuolia käyttävä henkilö voi siirtyä autoon hissin avulla auton taka- tai sivuovista. Siirrettävät, kapeat teleskooppiluiskat eivät ole suositeltavia. Kuvan autossa hissi on takana, joten parkkipaikalla takana on oltava tilaa hissille.


Kuvassa auton kuljettaja nostaa pyörätuoliaan ulos autosta sivuovien kautta

Jos autoon siirrytään sivulta suoraan kuljettajan paikalle, helpottaa liukumekanismilla varustettu takaovi pyörätuolin käsittelemistä. Pyörätuoli on mahdollista sijoittaa myös tavaratilaan tai katolla sijaitsevaan säilytyslaatikkoon, jonne se siirretään sähkötoimisen, automaattisen varren avulla.


Kuvassa henkilöauton käsitoiminen kaasu-jarrujärjestelmä

Automaattivaihteisen henkilöauton käsitoiminen kaasu-jarrujärjestelmä mahdollistaa monien vammaisten henkilöiden autolla ajamisen.


Lisätietoja


Autoilun erityisvaatimukset – Liikkumis- ja toimimisesteinen henkilö ajoneuvon käyttäjänä -opas (pdf, 1,59mt)

Vammainen, auto ja turvallisuus – referaatti Selkäydinvamma-lehdessä olleesta artikkelista (rtf)

Liikenteteen turvallisuusvirasto Trafin tieliikennettä koskevat sivut

Tulli – tietoa mm. autoverotuksesta

Sivun alkuun