Matkailu


Rohkeasti reissuun! – Vinkkejä esteettömään matkailuun

Maailma on avoinna myös pyörätuolilla liikkuville. Matka tulee suunnitella huolella, mutta riittävät ennakkotiedot, oikeat valinnat ja positiivinen asenne vievät vaikka maailman ääriin.


Sovi järjestelyistä kirjallisesti

Matkatoimistoilta kannatta ennen matkaa pyytää kirjallinen vahvistus sovituista järjestelyistä, sillä suulliset lupaukset eivät sido ketään. Mahdollisiin ongelmiin matkan aikana on varauduttava olemalla joustava ja kekseliäs.


Aloita valmistelut ajoissa

Matkan suunnittelu voi viedä aikaa, joten on tärkeää aloittaa valmistelut hyvissä ajoin. Matkan siirtymävaiheiden toteutus ja lomakohteessa liikkuminen on hyvä suunnitella jo kotimaassa. Esimerkiksi invataksin voi varata etukäteen matkatoimiston kautta. Hyvissä ajoin tehty matkavaraus varmistaa ennalta sovittujen palveluiden toteutumisen.


Varmista lentomatkan sujuvuus

Lennolle ehtiminen saattaa jännittää monia, joten matkatoimistolta tai lentoyhtiöltä kannattaa tiedustella vaihtopalvelua, jossa matkustaja siirretään portilta toisella sähköautolla tai pyörätuolilla.
Lentoyhtiön kenttäpalvelu alkaa lähtöselvitystiskiltä, jonne asiakas saapuu omatoimisesti. Tarvittaessa pyörätuolimatkustaja saa lähtöselvityksestä mukaansa lentoyhtiön virkailijan.
Mikäli saattaja-apu on tarpeen jo kentän pysäköintialueilla, niin voi sitä tiedustella etukäteen Ilmailulaitokselta.

Lentoyhtiö tarvitsee ennakkotietoja pyörätuolin kanssa matkustavalta, koska pyörätuoli tarvitsee erityisjärjestelyitä kuormauksen, tilavarauksen ja turvallisuusmääritysten osalta. Pyörätuolista tulee ilmoittaa mitat ja paino sekä se, onko tuoli kokoontaitettava vai sähkökäyttöinen.

Liikuntarajoitteinen otetaan koneeseen ensimmäisenä ja hän lähtee koneesta viimeisenä. Avustajan mukanaolo lennolla on tarpeen, mikäli matkustaja tarvitsee apua esimerkiksi wc-käynneillä.
Tila opaskoiraa tai pyörätuolia varten varmistetaan matkaa varatessa ja niiden kuljetus sisältyy lentolipun hintaan. Opaskoira seuraa matkustajaa koneeseen, mutta pyörätuoli kuljetetaan ruumassa. Matkustaja autetaan koneeseen kapeaan käytävään mahtuvalla siirtotuolilla.


Vaadi tarkat tiedot hotellista

Epämääräiset ilmaukset hotellista, kuten "helppokulkuinen", "lähellä palveluja" tai "rannan/keskustan tuntumassa", on syytä tarkistaa matkatoimistosta tai suoraan matkanjärjestäjältä.

Erityisen tärkeää on selvittää hotellihuoneiden ja wc-tilojen varustelu. Pohjoismaiden ulkopuolella on vähän invahuoneita, ja niiden varustelu saattaa poiketa totutusta. Usein esimerkiksi suihkun tilalla voi olla amme. Myös mahdolliset esteet huoneissa ja hotellissa, hissien lukumäärä ja soveltuvuus pyörätuolille, korkeuserot hotellin alueella sekä retkien sopivuus liikuntarajoitteisille on hyvä selvittää ennen matkaa.


Kerää tietoa, kysy kokemuksia

Yksityiskohtien kyseleminen kannattaa, vaikka esitteen kuvaus kohteesta vaikuttaisi lupaavalta.

Sanastoa englanniksi
- liikuntaesteinen = handicapped, disabled
- sähkökäyttöinen pyörätuoli = electric wheelchair
- siirtotuoli = lifting chair
- opas koira = guide dog
- invataksi = taxi for disabled
- hissi = lift
- kynnys = threshold
- luiska = ramp

Matkakohdevinkkejä
- Barcelona
- Kööpenhamina
- Wien
- Bulgaria, Albena
- Kanariansaaret, Gran Canaria, Playa de Ingles
- Lanzarote, Playa Blanca
- Teneriffa, Playa de las Américas
- Mallorca, Alcudia
- Kreikka, Faliraki
- Kreeta, Hania
- Kos
- Rodos
- Turkki, Alanya
- Antalya
- Izmir
- Brasilia, Fortaleza
- USA, Florida, Miami Beach
- Thaimaa, Hua Hin

Lähde: Matkaopas 5/2004
Alkuperäinen teksti: Maija Piiparinen
Referaatti artikkelista: "5 neuvoa liikuntarajoitteiselle. Rohkeasti reissuun!"
Sivun alkuun