Hotellit

Liikkumis- ja toimimisesteiset henkilöt on löydetty myös kuluttajina. Moniin vanhoihin hotelleihin on peruskorjauksen yhteydessä rakennettu esteettömiä huoneita samalla kun hotellin muista tiloista on mahdollisuuksien mukaan poistettu liikkumisesteet. Ravintoloiden ja kahviloiden sisäänkäyntejä on korjattu ja niihin on rakennettu esteettömät WC:t, joihinkin myös hissi palvelemaan paitsi liikkumisesteisiä asiakkaita myös parantamaan tilojen toimivuutta yleensä.


Taitavalla suunnittelulla voidaan usein säästää tilaa. Jos esteettömiä hotellihuoneita on useita, ne voidaan suunnitella siten, että pyörätuolista siirrytään vuoteeseen tai WC-istuimelle vain toiselta puolelta. Esteettömät hotellihuoneet WC- ja pesutiloineen tehdään pareittain siten, että ne pohjaratkaisultaan ovat toistensa peilikuvia. Lisäksi tila pyörätuolia varten on vain vuoteen tai WC-istuimen toisella puolella. Tällä periaatteella voidaan myös järjestää toimivat esteettömien huoneiden hygieniatilat vanhaan hotelliin. Pyörätuolin käyttäjä, jolle on merkitystä suunnalla, josta WC-istuimelle siirrytään, voi valita joko oikea- tai vasenkätisen hotellihuoneen. Jos esteettömiä huoneita on vain 1-2 tehdään se niin, että vapaata tilaa pyörätuolin käyttäjää varten on WC-istuimen ja vuoteen molemmilla puolilla.


Esteettömässä hotellihuoneessa tulee aina olla toinen vuode avustajaa varten. Vuoteen korkeuden tulee olla 500 mm lattiasta. Huoneen peili/työpöydässä on riittävä polvitila pyörätuolin käyttäjää varten. Vapaan tilan syvyys on vähintään 600 mm, leveys vähintään 800 mm ja korkeus 670 mm. Peili sijoitetaan siten, että myös pyörätuolin käyttäjät tai lyhytkasvuiset henkilöt voivat nähdä itsensä siitä. Valaisimet sijoitetaan peilin molemmin puolin.


Huoneen sisustuksessa ei käytetä allergisoivia tai pölyäviä / pölyä kerääviä materiaaleja. Sisustus- ja pintamateriaalit on valittu mahdollisimman päästöttömiksi, helposti puhdistettaviksi ja pestäviksi. Siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja siivouksessa käytetyt pesu- ja puhdistusaineet ovat hajusteettomia. Vastaavasti tarjolla on myös hygieniatuotteita, jotka ovat hajusteettomia. Mahdolliset tupakka- ja eläinhuoneet tulee sijoittaa siten, että herkistyneiden asiakkaiden ei tarvitse kulkea niiden ohi.


Hälytysjärjestelmän on sovelluttava sekä kuulo- että näkövammaisille. Yhteys hotellin henkilökuntaan on saatava sekä vuoteesta että hygieniatilasta.


Huone merkitään oven aukeavalle puolelle seinään 1,5 m lattiasta sijoitetulla kohonumerolla, joka muodostaa riittävän suuren kontrastin taustaansa nähden.

Sivun alkuun