Liikuntatilat

Wc-tilat

Esteettömiä pyörätuolin käyttäjälle mitoitettuja wc-tiloja tarvitaan sekä pukuhuoneiden että yleisötilojen yhteydessä. Wc-istuimelle on voitava siirtyä pyörätuolista edestä tai sivulta. Suuren wc:n vaihtoehtona voi olla kaksi kapeampaa wc-tilaa, jotka ovat pohjaratkaisultaan keskenään peilikuvat. Istuimen molemmin puolin on ylös käännettävät käsituet.

Valokuva esteettömästä wc:stä


Pukeutumistilat

Pyörätuolia käyttävä henkilö voi pukeutua omatoimisesti tai avustettuna pitkällään kun pukuhuoneen penkki on oikein mitoitettu. Penkin pituuden tulee olla 2100 mm, korkeuden 500 mm ja leveyden 600-700 mm. Penkillä on pehmuste. Seinässä on eri korkeuksilla tukitankoja kohottautumista varten. Pukuhuoneessa on oltava tilaa vähintään 1500 mm x 1500 mm pyörätuolilla kääntymistä varten. 

Tarkempia tietoja pukuhuoneen suunnitteluun

Valokuva miehestä vaihtamassa vaatteita pukuhuoneen penkillä maaten

Pukuhuoneessa tarvitaan paljon tilaa, kun kokonainen pyörätuolikoripallojoukkue on siellä samanaikaisesti. Ulkona käytettävät pyörätuolit vaihdetaan mieluiten pukuhuoneessa urheilutuoleihin. Tätä ennen sisäänkäynnin yhteydessä on voitava pestä ulkona käytettävien pyörätuolien pyörät. Hyvä ratkaisu on vesipisteellä varustettu pesueteinen tai pyörien pesulaite.


Valokuva pyörätuolikoripalloilijoista pukuhuoneessa

Kuva on Leppävaaran liikuntakeskuksesta.


Pelisali

Pyörätuolikoripallon pelaaminen edellyttää normaalikokoista palloilusalia. Koritelinettä ei kiinnitetä pylvääseen eikä seinään vaan kattoon. Salin molemmissa päissä korin takana tulee olla vapaata tilaa riittävästi, jotta pyörätuolilla voi vauhdissa kääntyä törmäämättä seinään. Pyörätuolilla kääntymiseen yhdellä jatkuvalla liikkeellä tarvitaan ympyrä, jonka halkaisija on 1800 mm.

Valokuva pyörätuolikoripalloilijoista


Pesuhuone

Pesuhuone mitoitetaan riittävän väljäksi useille pyörätuolin käyttäjille samanaikaisesti. Seinämillä erotettujen suihkusyvennysten tulee olla mitoiltaan joko 1300 mm x 1300 mm tai leveydeltään 900 mm ja syvyydeltään 1600 mm. Syvennyksen seiniin kiinnitetään käsijohteet 900 mm:n korkeudelle lattiasta. Käsijohdetta ei asenneta seinälle käännettävän suihkuistuimen kohdalle. Pesuhuoneen lattian on oltava kokonaan samassa tasossa. Vesikourut on peitettävä ritiläkannella.

Tarkempia tietoja pesuhuoneen suunnitteluun


Uima-allas

Uima-allas on esteetön, kun sinne pääsee helppokulkuisia portaita pitkin tai allashissillä. Porras ja hissi pitäisi sijoittaa varsinaisen allasalueen ulkopuolelle. Portaissa on oltava asianmukaiset käsijohteet molemmin puolin. Käsijohteista voi pitää kiinni kummaltakin puolelta, jos portaan leveys on 600 mm. Askelmissa tulee olla selvä 30-40 mm:n levyinen kontrastiraita. Allashissillä laskeudutaan uimaan omatoimisesti. Hissiä voivat käyttää sekä kävelevät että liikkumisen apuvälineitä kuten pyörätuolia käyttävät henkilöt yleensä ilman avustajaa. Apuvälineiden on kestettävä vettä. Tason mitat ovat 900 mm x 1400 mm. Hissi asennetaan allasalueen ulkopuolelle omaan syvennykseensä, jossa veden syvyys on n. 1300 mm.


Omatoimiselle pyörätuolin käyttäjälle soveltuu allas, jonka vesipinta on pyörätuolin istuintasossa. Vesi valuu reunan yli lattiassa olevaan loiskekouruun. Ratkaisua kutsutaan St. Moritz -kouruksi. Altaaseen siirryttäessä on ensin päästävä omin voimin pyörätuolista altaan reunalle istumaan. Jalat siirretään altaan puolelle, minkä jälkeen päästään veteen.

Valokuvassa pyörätuolia käyttävä mies siirtymässä uima-altaaseen

Kuva on Kankaanpään kuntoutuslaitoksesta.

Sivun alkuun